image013

Ohati nyugalom

Egy négy napos Budapesten tartózkodásom után egy igazi kikapcsolódásra, csendre és nyugalomra vágyva látogattam el az Ohati IV.-es tóra. A tó Hortobágy után Egyek-Telekháza felé lekanyarodva a 35-ös számú főútról található az út bal oldalán a Hortobágy szívében. A tóra először tavaly májusba látogattam el az első Hajdúsági Feeder Bajnokság második fordulója előtt. A tó egyből belopta magát a szívembe, remek halállománya és gyönyörű környezete miatt. Mára a kedvenc pontyos pályám.

image001

A horgászat remek edzés is volt az idén megrendezendő II. Hajdúsági Feeder Bajnokság második fordulójára. Idén ez a verseny szorozat még erősebb mezőnnyel és még jobb horgászokkal rendelkezik, mint tavaly. Sokkal komolyabban és vérre menőbben veszi mindenki ezt a versenyt. A horgászat napján két barátommal látogattam el, közülük Kovács Gergő egy másik csapat tagja, de tavaly augusztus óta rendszeresen járunk együtt pecázni és segítjük egymást egyről a kettőre jutni.

A halfaunát ismerve etetőanyagomat úgy állítottam össze, hogy inkább a pontyoknak és nagyobb kárászoknak kedvezzek, hiszen ezekből lehet igen jó súlyt fogni akár rövid időn belül. A pontyok átlagsúlya 1-3 kg között vannak, míg a kárászok 0,3-1 kg között vannak. A tóban még élnek nagy testű dévérek is, akiket szisztematikus keszeghorgászattal igen szép számban lehet fogni, mivel súlyuk akár elérheti az egy kilógrammot is.

Etetőanyag keverékem:

1 kg Turbo Carp

0,25 kg Örölt TTX

Fél flakon Szuper Ponty aroma

3 doboz csemegekukorica

0,5 liter Csontkukac

image004

A bekeverésre váró csalógatóanyag

Az etetőanyag bekeverése és a horgászhely kialakítása után kezdődhetett a horgászat. Alapozó etetés gyanánt nem jutattam be sok csalogatóanyagot, inkább a pergősebb peca által szerettem volna folyamatosan bejutatni az etetőkeveréket. Az alapom mindössze 5 dobás volt egy közepes méretű zárt feeder kosárral. Az intenzív aroma hamar oda csalta a halakat és már az első dobásra sikerült egy kisebb kárászt zsákmányolnom.

image005

A felszerelésem itt is kedvenc botom és orsóm kombinációja volt, ami Tubertini Trinity LIGHT 3,60 méteres botból, és Spro Blue Arc 940-es orsóból állt. Főzsinórnak 20-as süllyedő zsinórt használtam, 25-ös monofil dobóelőkével A végszerelékem itt is a Hivatalos Feeder Szabályzatnak megfelelő volt. Kosaram egy 25 grammos zárt kosár, 50 centis 13-as horogelőke, rajta egy 13-as pontyos horog, ami jól bírta a kárászok és pontyok kemény száját.

image008

Az első hal után is szépen voltak kapások, amik sokszor üres bevágás követett. Később rájöttem nem kapás, hanem a halak a kosarat túrták és a finom spicc csak azt jelezte. Három-négy kisebb-nagyobb kárász után egy erőteljesebb kapásnak tudtam bevágni, amelynek egy gyönyörű pontyot köszönhettem. Ezt követően ismét szépen jöttek a kárászok szinte ütemre. A horgászatból már majdnem eltelt 3 óra és még mindig csak egy pontyom volt, kicsit idegeskedtem, már de akármivel csaliztam nem tudtam pontyot fogni, míg horgász társaim már 3-4 pontynál jártak.

image009

Már a táv váltásán gondolkoztam, de szerencsére ekkor oda állt a ponty, közülük kettőt ki is tudtam sikeresen fárasztani és a haltartóba helyezni. Majd egy 10-15 perc csend után határozott húzós kapás után megemeltem a botot, ami egyből karikába hajlott és az orsó is ciripelni kezdett. Jó halat sejtettem a horog végén, próbáltam megfordítani, de nem igazán sikerült, egy hirtelen kirohanása után a zsinór elért a kiakasztásig, időm nem volt kiakasztani, mert egy nagy koppanás után elszakadt az előkém. Tudtam, hogy vannak szép pontyok a vízben, mert tavaly találkoztam többel is, de ez most eléggé meglepett, a sok kárász között. Gyors előke csere és folytatódhatott a peca.

image012

A távváltás gondolata horgásztársamat is izgatta ő meg is tette, és igen szépen fogta a rövidebb távról a halat. Ez engem is arra ösztönzött váltsak távot, hátha az utolsó órában sikerül még pár szebb halat fogni. Szerencsére ez nekem is sikerült és még pár kárász és szebb dévér mellett sikerült 2 darab pontyot is fognom. Majd elérkezett az öt órás horgász idő vége. A halszámlálóm 29 halat mutatott, ami vegyes érzelmeket keltett bennem, de a mérlegelés után ez az érzelem csak pozitívvá vált.

image013

A szisztematikus pontos horgászat, az etetőanyagban lévő nagyszemcsék, és a sok csemegekukorica szépen húzta a halakat. A Turbo Carp egy igazi pontyos kaja, intenzív illata és aromája és a nagy szemcse mérete nagyon könnyen a horgászhelyünk közelébe csalja halakat. Nem kevés hal volt az etetésemen, ezt az is bizonyította, hogy több külső akadásom is volt.

image015

A terítékem, amely 18500 gramm volt

Úgy gondolom, egy élményekben igen gazdag horgászaton vagyunk túl. Mindenkinek ajánlom ezt a tavat, és keveréket, amely nem először bizonyított itt Ohaton vagy más hasonló halfaunával rendelkező vízen.

Írta: Váradi Kristóf

Fényképezte: Nemes Dávid, Váradi Kristóf